Materialdossier | Marmer

Date

 

Bij het woord ‘marmer’ denk je natuurlijk niet direct aan duurzaam. Het is mijn missie de thema’s duurzaam en luxe bij elkaar te brengen in het ontwerp, dus vandaag bewegen we ons naar een zeer luxe aspect binnen de materialen die interieurdesign worden toegepast. Want het een sluit het ander niet uit in onze beleving maar zorgen samen voor balans

Wat is marmer?

Laten we beginnen met vast te stellen wat het materiaal nou daadwerkelijk is. Marmer is een soort veredelde kalksteen, dat bestaat uit calciumcarbonaat, de koolzure zout uit calcium.   De steen is door een natuurlijk proces gevormd en daarom dus een natuursteen. Maar in feite is marmer gewoon een stuk luxe aardkorst die je over de hele wereld kunt vinden.

Het marmer wordt gewonnen in marmergroeven over de hele wereld (een groeve is een soort van mijnvorm). En omdat de aardkorsten overal anders zijn, zorgt dit ook voor een grote verscheidenheid in de marmersoorten.De natuursteen wordt gewonnen in grote massieve blokken, die later tot platen worden verwerkt. De maximale afmeting wat er te winnen valt hang af van de natuurlijke breuklijn in de groeven, waarbij 1,5 x 2 x 3 meter de grootst haalbare afmeting is.  

Marmer komt in alle soorten en maten en het materiaal komt dus ook in verschillende soorten dichtheden, deze kunnen tussen de 2500 en 2800 kg/m3 liggen. Door de druk wordt de steen gevormd en krijgt het een kristalstructuur (kijk maar eens aan de zijkant van een stuk marmer). Dit zorgt ervoor dat verschillende marmersoorten echt eigen karakteristieke eigenschappen hebben. Geen stuk is hetzelfde, de diepte in kleur en de aderen van de steen zorgen ervoor dat ieder stuk uniek is. Een meer open structuur neemt bijvoorbeeld meer vloeistof op t.o.v. een meer dichte structuur. Dus laat je bij aanschaf altijd goed informeren. Maar vanwege de vastheid die de steen biedt, kan het materiaal zeer goed gebruikt worden voor o.a. keukenbladen, vloeren, schouwen, en beeldhouwkunst.

Inmiddels heb ik benoemd dat ieder stuk steen uniek is. Dus let goed op: wanneer je iets van marmer wilt aanschaffen, zoals het blad van jouw aanrecht, onthoudt dan; ieder blad is uniek! Je weet alleen wat je krijgt wanneer je zelf het blad uitkiest bij de leverancier, bestel je op basis van een sample van 20×20 dan is het niet te voorspellen welk stuk uit de plaat je krijgt.

Mocht je nou interesse hebben, ik heb contacten in Spanje waar je bij de groeve zelf de perfecte plaat kunt uitkiezen.

Welke soorten zijn er allemaal?

Marmer komt in de volgende kleuren: wit, zwart, rood, groen, grijs, bruin, roze, crème en geel. Maar binnen alle kleuren zijn ‘subkleuren’ te onderscheiden. Zoals de blanco carrara, tranca en ibiza. Ze behoren alle drie tot de witte kleurfamilie, maar zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Zo heeft de één wat meer grijzige aders en de ander meer bruine. 

https://www.granitifiandre.com/porcelain-tile/marmi-maximum/arabescato-orobico

De arabescato orobico is een van onze favorieten. Door zijn verscheidenheid in kleur bij zowel de grijze als de bruine kleurfamilie onder te brengen. En een absolute schoonheid in z’n soort. 

https://www.studiohus.com/05FisherIslandPiedaTerre.html

Maar ook een calacatta marmer is ongekend mooi. Een kleur die wij dan ook graag toepassen in onze ontwerpen, mits de opdrachtgever de voorkeur heeft voor marmer. 

In een latere blog zullen we meer ingaan op de verschillende soorten marmer en hoe je ze kunt herkennen en onderscheiden. 

Verschillende afwerkingen.

Je kunt marmer op verschillende manieren laten behandelen. Dit bepaalt hoe het uiteindelijke resultaat eruit komt te zien. De verschillende afwerkingen zijn: getrommeld, gezoet of gepolijst marmer.

Getrommeld marmer

Getrommeld.

Wanneer we in marmerland spreken over een getrommelde afwerking, dan hebben we het over een afwerking die er wat verouderd uitziet. Meestal wordt dit gebruikte als vloer. Het heeft een matte en een ruwe uitstraling. Als het marmer gewonnen is, krijgt het een extra machinale bewerking. Hierdoor krijgen de randen een doorleefd en onregelmatig uiterlijk. Wel behoudt het gewoon de kwaliteit en eigenschappen van een gewone marmeren vloer.

Gezoet marmer

Gezoet.

Gezoet marmer wordt behandeld door de oppervlakte te etsen met een zure verbinding om het een zachter uiterlijk te geven. Het heeft in tegenstelling tot getrommeld marmer een lichte zijdeglans en is wel volledig strak gezaagd. Gezoet marmer is ook gevoeliger voor vlekken.

Gepolijst marmer

Gepolijst.

Gepolijst marmer is strak gezaagd en afgewerkt met een hoge glansgraad. Dit is fijn voor het gebruik van strakke wanden of als keukenblad. Het grote verschil van gepolijst marmer t.o.v. andere afwerkingen is dat met gepolijst marmer de aders veel duidelijker zichtbaar zijn en meer naar voren komen. Het contrast wordt daardoor ook veel groter. Dit geeft weer een strakkere uitstraling en wordt eerder in strakke en moderne interieurs toegepast. 

Het onderhoud van marmer.

Om marmer langdurig mooi te houden, kun je het laten impregneren om het water-, vet- en vuilafstotend te maken. Als je marmer schoon wilt maken, zal je altijd goed moeten opletten op de manier waarop je dat doet. Neem hiervoor altijd contact op met de leverancier. De één zweert bij olijfolie en een ander wilt dat je voor de garantie enkel gebruik maakt van een door hun aanbevolen middel. Marmer is een zeer gevoelige steensoort, wat snel vloeistoffen op kan nemen moet je daarom ook nooit schoonmaken met een synthetisch middel. Zodra je iets knoeit op marmer zal je dit ook meteen moeten schoonmaken. Vooral zure/ bijtende vloeistoffen kun je beter maar meteen wegvegen, zoals rode wijn of citroensap, want dit kan zorgen voor lelijke vlekken die niet meer weg te krijgen zijn. Je kan het marmer met een klein beetje olie invetten, en schoonmaken met een sopje van groene zeep of een schoonmaakmiddel speciaal voor natuursteen. Let op dat je dit niet schoonmaakt met afwasmiddel, want hierdoor kan de natuursteen gaan vergelen. Ook moet je uitkijken voor schurende middelen of sponsjes, want dit kan weer lijden tot krassen. Zorg bijvoorbeeld ook voor viltjes onder vazen en andere accessoires. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! 

Maar is marmer duurzaam?

Marmer is tijdloos en tilt ieder interieur, wanneer goed toegepast, naar een hoger niveau. Dat maakt marmer in mijn optiek al duurzaam. Zo is marmer erg kostbaar, wat er vaak voor zorgt dat men het langere tijd aanhoudt en niet snel vervangt. Tevens, kun je marmer renoveren. De kalksteen wordt opgeschuurd en krijgt de glans die het voorheen had. Het is weer als nieuw en kan weer jaren mee. Al is marmer ten opzichte van andere steensoorten minder goed bestand is tegen krassen, vlekken, hitte en andere krachten. Simpelweg omdat de structuur van de steen minder hard is. Dat betekend niet dat het niet uitermate geschikt is voor langere toepassing! Maar kijk bijvoorbeeld naar de klassieke oudheden. Zij maakten van alles van marmer wat op de dag van vandaag nog steeds in tact is. En hallo, het Colloseum staat ook nog toch? Hoe bedoel je, niet duurzaam?

Marmer in huis.

Natuurlijk wilden we graag de blog eindigen met hoe je marmer in jouw eigen interieur kunt toepassen. Maar dat bewaren we voor een andere keer! Lees hier hoe je marmer op drie manieren groots kunt toepassen in huis. 

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Heb je vragen over hoe je marmer in je eigen huis kunt toepassen? Neem dan contact met mij op!

 

 

 

Meer
lezen?