TRENDUPDATE | WINTER 2022

Date

Wat leuk dat je er weer bent! Bij Studio Twentyfour doen we ons best om onze content aan te passen aan de behoefte van de mensen die onze berichten lezen en volgen. We hebben een nieuwe blog geschreven over de drie meest toonaangevende trends van het moment. In de volgende blog lees je hoe je de verschillende trends kunt onderscheiden, maar ook hoe je ze zelf in huis kunt toepassen. 

https://nl.pinterest.com/pin/610871136961544841/

 De trends die we gaan toelichten zijn:

  1. Zachte texturen en organische vormen.
  2. Japandi.
  3. Vormen en kleuren.
 
https://nl.pinterest.com/pin/610871136964093540/
 

Zachte texturen en organische vormen. 

Een van de meest leidende trends op het moment is toch wel de trend met zachte texturen en organische vormen. De trend is een mix met invloeden uit de natuur en warme materiaalcombinaties. 

We zien hierbij veel beige en off white kleuren i.c.m. aaibare materialen zoals teddy en bouclé. Een halfronde bank vinden we inmiddels niet meer zo vreemd en komt steeds vaker voorbij.

In veel interieurs zien we vaak rechte en strakke lijnen. De lijnen van de wanden, het karpet, de kunst aan de muur, rechthoekige eettafels, keukeneilanden, enzovoort. Dit kan een erg interessant lijnenspel creëren, maar kan soms ook erg hard zijn. Om de strakke lijnen in de ruimte te doorbreken is het slim om met meubels en accessoires te werken met zachte, ronde vormen. Ronde en organische vormen brengen met hun zachte lijnen en natuurlijke ‘flow’ meer vrouwelijkheid in het interieur en creëren een warme en uitnodigende sfeer.

 

Teddy, wollen, velours en bouclé geven de meubels een hoger knuffelgehalte. Deze materialen versterken de zachte rondingen en geven de meubels een warm en zacht karakter.

Wist je dat?

Wist je dat een bank met zachte rondingen ook goed past in een kleine woonkamer? Of in een eetkamer, zoals deze eetkamerbank van Bodilson. Door de ronde vormen lijkt deze optisch minder ruimte in te nemen! Kijk bijvoorbeeld naar model Jax van HK Living.  Een bank die uit elementen bestaat en die je zelf naar gelang kunt samenstellen. Zo kies je dus waar de ronding komt en waar de bank recht is en kies je zelf voor de perfecte afmeting!

Organische eettafels.

In deze trend komen de organische vormen terug als bank, salontafel en accessoires maar ook als eettafel. De ronde eettafel kennen we natuurlijk allemaal en ook van de ovale vorm kijkt niemand op of om. Ronde tafels zijn gezellig: niemand zit aan het hoofd en je staat met iedereen in verbinding. Maar wist je dat er tegenwoordig ook organisch gevormde tafels zijn? Neem bijvoorbeeld deze tafel. De out of line van Bieke Casteleyn. Prachtig verfijnde tafels met een nieuw perspectief op tafeldesign. 

Bieke Casteleyn

Zelf toepassen?

Wil je deze trend nou zelf toepassen? Weet dan dat alles valt of staat met doseren. Kies er voor om bijvoorbeeld een ronde salontafelset aan te schaffen en zet daar een weelderig organisch gevormde vaas op. Probeer ervoor te zorgen dat de ronde vormen elkaar niet gaan overschreeuwen door al je meubilair rond te kiezen. Combineer wat meer lichte en zachte items met elkaar, kies bijvoorbeeld een off white laagpolig kleed en leg dezelfde kleur kussens in je bank. Het liefst in een teddy of bouclé stof. 

https://nl.pinterest.com/business/hub/?show_error=true
 

Japandi.

Wat is ‘Japandi’? Japandi is in onze beleving een trend die bestaat uit totale rust. Het woord zelf is een mix tussen Japan en Scandinavië. Beide bekend om ranke vormgeving en minimalisme. Japandi bestaat uit rustige tinten, natuurlijke materialen maar ook warme tinten en zachte materialen. Het is een stijlstroming. De Japandi trend is een ruimte of een huis vol ‘zen’. Het is rustig en clean maar geeft ook een rijke uitstraling. Er is goed nagedacht over de vormgeving, alles staat precies waar het hoort als een perfecte compositie.

Bij Studio Twentyfour vinden we Japandi geen trend maar een stijl. Waar trends tijdelijk klinken is dit een stroming die nu overkomt naar het westen. Maar dat maakt het natuurlijk niet nieuw. De design principes worden namelijk al jaren toegepast in Japan.

Japandi is een minimalistische woonstijl waarbij het is belangrijk om niet het hele huis vol te zetten met meubels en accessoires. Het makkelijkste is om te kiezen voor een paar strakke meubels die op de voorgrond komen te staan, waarbij je de accessoires op een zorgvuldige manier doseert. Het gaat hier eerder om de kunst van het weglaten, dan hoe meer hoe beter.

De voorkeur voor meubels en objecten ligt ten alle tijde bij ambacht. Handgemaakte, imperfecte objecten tillen het interieur naar een ander niveau.  Door bijzondere uitspraken te doen in het interieur, bijvoorbeeld een roomdivider van houten latten, zorg je voor een grafisch effect in huis. Bijzondere lijnenspellen is iets wat je bij deze trend vaak terug ziet komen.  Bij deze stijl is het ook van belang dat er veel gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen. Kies daarom voor een linnen of leren bank en gebruik verschillende soorten hout. 

Zelf toepassen?

Om de Japandi stijl door te voeren in huis, zou je in my opinion blanco moeten starten. Vervolgens ga je componeren, je kiest waar de zware en waar de lichte toetsen komen en waar veel of juist minder aandacht naartoe kan. Zorg voor de balans. Speel met het contrast tussen lichte en donkere elementen en kijk of je met verschillende houtsoorten weet te werken. Vergeet niet een bijzonder item in huis te plaatsen en zorg voor groen. Je zou eens in de webshop van Casa Gitane of 101 CPH kunnen kijken voor mooie accessoires. 

https://nl.pinterest.com/pin/610871136964094934/

Maar wil je een uniek, duurzaam en handgemaakt kunstwerk van een bijzonder Nederlands bedrijf? Dan stel ik voor dat je een kijkje neemt bij Studio Moes.

Vormen en kleuren.

De laatste trend die we bespreken in deze blog is de vormen en kleuren trend. Een wat nieuwe trend waarvan onze verwachting is dat deze zich gaat doorontwikkelen naar aardetinten. Nu we het najaar ingaan en meer naar binnen trekken zien we ieder jaar een verschuiving in het kleurgebruik. Nu is Studio Twentyfour niet het platform voor felgekleurde interieurs maar dat betekend niet dat we de trends niet erkennen en benoemen. In het kleurgebruik gaan er namelijk twee kleurtonen de hoofdrol spelen de komende periode: rood en groen. Lekker kerstig, niet? 

De hoofdrolspelers.

We moeten dit uiteraard ietwat nuanceren. Er zullen geen fel groen of rode wanden te zien zijn, maar een rijke verzadigde variant op de kleuren.  Kleuren hebben van oudsher een psychologisch effect. De kleur groen staat voor natuur en welzijn. En aangezien de natuur de mensen samenbrengt zou een groen interieur zomaar eens een hele fijne oplossing kunnen zijn. 

Een warm palet aan rood en bruintinten domineert het komende seizoen de interieurbladen. Zoals beschreven verwachten wij dat de kleuren zicht meer in aardetinten zullen ontwikkelen en dat de trend ‘earth tones’ meer naar de voorgrond treedt.  

De rode kleuren staan symbool voor evenwicht, veiligheid en geborgenheid. En rood geeft de ruimte een warme en uitnodigende sfeer. Maar rood is ook een intense kleur met een sterk karakter. De kleur is prima toe te passen op een groot oppervlak maar kies dan voor een vergrijsde variant en maak het wat minder heftig. Felrood kun je goed toepassen als accentkleur. En dan zou het juist je interieur net dat beetje pit kunnen geven. Ook hier draait alles weer om het sleutelwoord: doseren.

Door de intense kleur is het verstandig om met een paar dingen rekening te houden als je de kleur gaat toepassen in het interieur. Hoe ga je het combineren, is er een fijne tegenhanger en kan je de kleur wellicht verzadigen voor een minder intense indruk.

De eigenschappen van rood

Rood heeft bijvoorbeeld in Europa andere betekenissen dan in China. Rood is de kleur van vuur, bloed en wordt geassocieerd met energie, oorlog, gevaar, kracht, vastberadenheid, passie, verlangen en liefde. Rood is een emotioneel intense kleur en verhoogd zo de stofwisseling, ademhalingssnelheid en verhoogt de bloeddruk.  Wij zouden je willen adviseren goed na te gaan of je in zo’n intense ruimte zou willen slapen, bijvoorbeeld.

Als je met de kleur rood wilt gaan werken is het belangrijk om te weten wat voor functie de ruimte heeft en waar je de kleur wilt toepassen. Maak dan een plan de campagne. Wij stellen voor dat je een moodboard maakt waarin de verschillende kleuren in je interieur op een evenredige manier vertegenwoordigd worden. Zo kun je zelf alvorens schakelen op volumes en accentkleuren. 

Onze voorkeur gaat uit naar het combineren van bruintinten en een felrood i.c.m warme paarstinten. Warme aarstinten geven rood meer diepte terwijl een blauwe kleur rood juist meer eruit laat springen. Als de rode kleur te heftig is, kun je het ook laten verzachten door bij voorbeeld met neutrale bruintinten te werken.

 

 

Meer
lezen?