Material Dossier | Leer

Date

Studio twentyfour en natuurlijke materialen gaan hand in hand. Dat is geen geheim. Wij proberen onze kennis middels deze blogs met jullie te delen en hopen jullie liefde voor natuurlijke materialen aan te wakkeren. Opdat we samen steeds bewustere keuzes kunnen maken voor ons interieur, zonder in te leveren op esthetiek. Want zeg nou zelf, leer is toch gewoon prachtig?!

Deze blog gaat over een materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt: leer. En dat is niet zonder reden, leer is een prachtig (rest)materiaal dat slijtvast is en voor veel verschillende doeleinden kan worden gebruikt. We kennen het natuurlijk als schoeisel, jassen, tassen en sieraden. Maar leer wordt uiteraard ook veel in het interieur verwerkt. 

Omdat leer een natuurproduct is wordt dit niet gemaakt maar wordt dit gegroeid. Om het gewenste product te creëren wordt dit met diverse methodes bewerkt. 

Er zijn ontzettend veel variabelen binnen de wereld van leer. Zo heb je ook verschillende leersoorten die je kunt herkennen aan de afwerking. Maar dezelfde leersoort kan ook onderling van elkaar verschillen omdat het op een andere plaats ter wereld is gewonnen. Zo hebben runderen dichter bij de evenaar meer met ongedierte en beten (en dus littekens) te maken dan runderen in Noord Europa. We hebben de belangrijkste leersoorten voor jullie uiteengezet.

https://nl.pinterest.com/pin/610308186985574919/

Rundleer

Rundleer is een van de populairste leersoorten. Het is afkomstig van koeien, buffels en de jak. Je kunt het herkennen aan de structuur van leer en het is een wat stugger en dikker materiaal. Rundleer is wel erg duurzaam en heeft een natuurlijke nerf. Het heeft wel veel onderhoud nodig. 

https://nl.pinterest.com/pin/207376757821836513/

Buffelleer

Buffelleer heeft een stoere en robuuste uitstraling. Dit type leer wordt gemaakt van de huid van waterbuffels. De haarvaatjes zijn vaak nog goed zichtbaar in het leer. Dit komt omdat de waterbuffel behaarder zijn. De kleur van het leer houdt zijn eigen karakteristieke kleur intact omdat het plantaardig gelooid wordt. Het is een stevig materiaal en het is ook duurzaam. Wel is dit type leer vrij prijzig en vlekgevoelig. Dat maakt dat het minder populair is. Om het leer zo goed mogelijk te behandelen is er een verzorgingsmiddel die zorgt dat het leer wordt gevoed en beschermt tegen uitdroging en verbleken. Ook krijgt het een weerstand tegen vetten en vuil. 

https://alphenberg.com/sustainability/braid/

Splitleer 

Splitleer is een wat goedkopere leersoort maar het bestaat uit 100% natuurlijk leer. Het ontstaat door de huid in meerdere lagen op te delen en er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmatige bewerkingen. Sommige bedrijven en leveranciershuiden bieden aan om het leer eerst met een plastiek laag te voorzien in een bepaald patroon. Door de plastic laag kunnen ze wel naar de wensen van de klant aangepast worden. Zo behoudt het leer veel van zijn kwaliteiten. Wel kan het leer verkleuren en beschadigen en is het minder sterk. 

Kunstleer

We zien dit materiaal liever niet omdat het niet natuurlijk is. Echter hangt hier een goedkoper prijskaartje aan en niet iedereen kan zich echt leer veroorloven. 

Kunstleer bestaat uit kunststof dat aangebracht wordt op textiel. Zo kan je kunstleer ook verdelen in verschillende soorten, zoals PU, imitatieleer, SKAI en kunstleder. Zo heb je het juiste type kunstleer voor het juiste product. Het voordeel bij dit type leer is dat het erg makkelijk is om te onderhouden en het is relatief goedkoop. Dat heeft dan ook weer zijn nadelen. Het is minder duurzaam en kan goedkoop en als plastic ogen. Om het kunstleer te onderhouden kun je het beste 1 keer per 4 maanden het leer behandelen met een onderhoud set. Als je het leer wilt afnemen gebruik dan altijd een zachte, schone, droge doek. 

Vegan Leer

Dit is een soort leer wat diervriendelijk is. Hier wordt geen gebruik gemaakt van dierlijk materiaal. Ze gebruiken gerecycled materiaal en hoogwaardige PU leer voor de productie om tot een nieuw product te komen. Zo is het productproces volledig diervrij. Alleen PU leer is gemaakt van aardolie en dus niet afbreekbaar. Dit doet bijdragen aan een grote berg plastic waar we juist met z’n alle vanaf willen. Ook dit type leer is makkelijk te onderhouden en het is een stevig materiaal. Wel kan het sneller slijten en het ademt minder dan echt leer. Dus men kan zich afvragen hoe ‘duurzaam’ vegan leer is als het een kortere levensduur heeft dan echt leer. 

Voordelen van leer ten opzichte van stof

Als je kijkt naar de verschillen van gangbaarheid tussen stof en leer, dan is leer een betere keuze. Als je een stof hebt zijn er natuurlijk verschillende kwaliteiten tussen de verschillende materialen. Daarom krijg je ook verschillende levensduren qua slijtage. Materialen met hogere kwaliteit gaan meestal langer mee, omdat veel materialen een vlekbestendige afwerking hebben. Zo kunnen vlekken gemakkelijker verwijderd worden. Maar er zitten ook stoffen tussen waarbij vlekken moeilijk weg te krijgen zijn omdat de kwaliteit minder is. In dat geval is leer een betere oplossing.

In onderhoud is leer ook het makkelijkst om schoon te houden. Vaak is het alleen al licht afstoffen en/of stofzuigen. Om scheuren te voorkomen en het schoon te houden moet je investeren in producten voor het verzachten of polijsten van leer. Dat klinkt moeilijker dan het is, het is niet meer dan een doek even  volgieten met leervet en smeren maar. 

Het beste kun je dit twee keer per jaar doen: wanneer de verwarming aan en uit gaat. Je kunt je voorstellen dat op deze momenten de luchtvochtigheid in huis veranderd en dan kan het leer uitdrogen en dus barsten. 

In kleur heb je meer keuze als je voor stof kiest alleen heb je sneller kans op verkleuring door regelmatig gebruik, regelmatig wassen of doordat het vervaagt door de lange tijd dat het in huis is.

https://nl.pinterest.com/pin/610308186985574919/

 

Ben je misschien allergisch voor huisstofmijt of dieren? Dan is een leer een veiligere en makkelijkere optie. Stof hoopt stofmijt, haren, huidschilfers van huisdieren en andere allergenen op. In geval van allergieën moet er professioneel schoongemaakt worden of regelmatig voor het meubilair gezorgd worden. 

Met leer bespaart u moeite, geld en tijd. Dus dan is het de investering toch dubbel en dwars waard? 

Leer hoeft uiteraard niet alleen als materiaal op de bank of fauteuil in de woning toegepast te worden. Er zijn veel meer manieren om leer toe passen. Hoe? Dat lees je hier. 

Meer
lezen?