5 Manieren hoe je steenfineer kunt toepassen.

Date

In Trenddossier | Steenfineer lees je alles over Stoneleaf en hun fantastische pionierswerk op het gebied van steenfineer. Het is ultradun, ultralicht, makkelijk en overal toepasbaar. Daarbij is het materiaal zó gemaakt, dat het minstens 10 jaar mee moet gaan en proberen zij de gebruikte materialen bij hun grootste klanten terug te halen zodat zij deze volledig kunnen hergebruiken. Ook heeft Stoneleaf inmiddels hun infrastructuur zo ontwikkeld, dat zij kortere afstanden hoeven te transporteren waardoor zij een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten dan wanneer ze dit niet zouden doen. Ik ben helemaal fan. In deze blog laat ik je graag zien hoe je dit kunt doen a.d.h.v. een aantal (deel) interieur ontwerpen.

Nis in steenfineer, eigen beeld.

  1. Nis in een keukenwand.

De eerste en misschien wel de leukste manier om steenfineer toe te passen in een interieurontwerp, is door het in de ‘nis’ van een keuken toe te passen. Een nis is een uitsparing in een kastenwand waardoor het geheel minder massief lijkt. Tevens houd je meer werkbladruimte over. Je kunt ervoor kiezen hier te koken of spoelen, of je zet hier een koffiemachine neer wanneer je geen inbouw apparaat wilt. 

Persoonlijk geef ik de voorkeur om een nis te centreren in een kastenwand zodat je symmetrie houdt in het ontwerp. Dat creëert rust. Omdat steenfineer een bijzonder materiaal is, wil ik je adviseren om de overige materialen in de keuken subtiel te selecteren. Kies bijvoorbeeld voor een minder aanwezige nerf, wanneer je voor houten fronten gaat. Of wanneer je een marmer- of ander soortig natuursteen kiest, kies dan een plaat waar de ‘aderen’ niet te intens aanwezig zijn. Anders gebeurt er namelijk heel veel in jouw keuken en weet je straks niet meer waar je moet kijken. Juist de subtilliteit in de afwerking, gaat ervoor zorgen dat het steenfineer in de nis als ware eyecatcher gaat werken! 

Steenfineer als tv-meubel, eigen beeld.

2. Tv-meubel.

Tegenwoordig zie je steeds vaker maatwerk tv-meubels. In de breedte over de hele wand. Een heuse ‘cine-wall’ met uitsparingen voor mooie verlichting en vazen en het traditionele tv-kastje is eigenlijk helemaal uit ons interieur (gelukkig). Dit maakt mij natuurlijk erg enthousiast, je ziet dat men steeds meer de tijd neemt en waarde hecht aan een goed op elkaar afgestemd interieur. Ik geloof ook heilig dat een goed interieur jaren meegaat. Als je het maximale uit een ruimte haalt, voorkom je dat gevoel dat er iets ‘mist’. Maar goed, we hadden het over een tv-meubel! Hoe leuk het ook is dat er steeds meer maatwerk meubels worden gemaakt, worden deze vaak helemaal zwart uitgevoerd. Geen nerf, geen structuur what so ever. En zwart is soms wel heel zwart, vind je niet? Een heel mooi zwart gerookt houten meubel zou namelijk veel zachter zijn in een interieur. En om een bruggetje te maken naar Stoneleaf, wat dacht je van een langwerpig, zwevend tv-meubel? Een prachtig natuurlijk materiaal, in een kleur die perfect aansluit bij de rest van het interieur en een meubel dat speciaal op maat is gemaakt voor jullie woning. Dat lijken mij drie vliegen in een klap!

 

Steenfineer op toilet, eigen beeld.

3. Achterwand op een toilet. 

Je kunt ervoor kiezen om een nis in het toilet te bekleden met steenfineer. Maar voor deze kleine ruimte geldt het volgende: go big or go home! Hoe mooi is het om de stortbak helemaal rondom te bekleden met steenfineer? Maak het verfijnd door links en rechts een afstand van 10-15 cm te bewaren t.o.v. de wanden. Voor de overige wanden inclusief het plafond, adviseer ik een en dezelfde kleur. Ook de vloer mag wat mij betreft bij de overige wanden worden betrokken. Maar dat is afhankelijk van de situatie!

Haarmeubel in steenfineer, eigen beeld.

4. Haardmeubel.

Een haard in huis zorgt voor ongekende sfeer en gezelligheid. Lekker met de donkere dagen of op een grauwe zondag. Maar het meubel zelf is het hele jaar door aanwezig, of je hem nu aan hebt, of niet. Juist dit meubel biedt perfecte gelegenheid om een bijzonder materiaal als Stoneleaf steenfineer op toe te passen. Je zou een combinatie kunnen maken uit betonstuc met steenfineer, of enkel steenfineer. Mocht je de eerste variant kiezen, adviseer ik om een stucwerk te kiezen dat in de steen terug te vinden is. 

Wat het ontwerp van jouw haardmeubel ook erg bijzonder kan maken, is de afwerking van de metalen bak. Vaak kiest men voor een zwart stalen bak. Maar denk eens aan blauw- of cortenstaal?

Stoneleaf voldoet overigens ruimschoots aan de strikte Europese regelgeving m.b.t. brandwerendheid en geven een ‘Safety certificaat’ uit. De platen kunnen namelijk geen brand vatten. Benieuwd hoe jouw meubel van een nieuwe look kan worden voorzien? Neem dan contact op! 

5. Badkamer wand.

Wist je dat steenfineer tegen water kan? Het is namelijk prima toepasbaar in ‘natte ruimtes’ en wordt zelfs in openbare zwembaden geplaatst. Wanneer je een badkamer ontwerp maakt, of laat maken, is het raadzaam om te beginnen met het maken van een moodboard waar je materialen op verzamelt. Wanneer je ontwerp klaar is, kun je het ‘toetsen’ aan het moodboard en kijken of het een juiste vertaling is geworden. Uiteraard zul je soms moeten schrappen om overdaad in een ruimte te voorkomen. Maar een moodboard kan je wel creatief prikkelen. Bijvoorbeeld wanneer je een bijzonder materiaal wilt toepassen maar je weet nog niet waar. Steenfineer kan je op een badkamer prima toepassen als wandafwerking. Maar we kunnen het ook nóg meer bijzonder maken. Door het als ladefront afwerking te gebruiken. 

Bij beide gevallen zou ik je graag willen adviseren hier een professional voor aan te nemen. Ik kan je uiteraard met de juiste persoon in contact brengen. 

Ben jij net zo enthousiast over steenfineer als ik en wil je advies over hoe het bij jou in de woning het mooist tot z’n recht komt? 

Stuur mij dan een bericht, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op! 

 

 

Meer
lezen?